Plaats Achter in de tuin, Ulrum
Temperatuur – 9 graden Celsius bij aanvang. Bij sluiten, 4 graden Celsius.
Sky Quality Meter —
Telescoop 30cm telescoop, f=8.,
Bezoek: Edwin Edens
20.00 Dak openen en telescoop uitlijnen op Aldebaran, Schedar en Zosma. Delta h: 5 boogminuten en delta Azimut 19 boogminuten.
20.15 Telescoop op Jupiter gericht. Jupiter en de vier manen zijn heel goed zichtbaar. Ook de wolken banden zijn duidelijk waarneembaar.
Waar hebben we naar gekeken?
1 Naar de zonnewijzer. Noordelijke- en zuidelijke declinatie uitgelegd. En vertelt, dat het hier kijken met de kijker lastig is, omdat het een half uur neemt om op te bouwen en dan soms er al regenbuien zijn. Daarom sterrenwacht gebouwd
2 Naar Jupiter gekeken. De manen en de wolkenbanden bij 60 x en 140 x vergroting bekeken.
3 Telescoop gericht op de Orion Nevel. Messier 42. Duidelijk waarneembaar en vee detail.
4 De telescoop naar de Beehive gericht. Was duidelijk te zien en behoorlijk veel sterren waargenomen. Wordt ook wel Messier 44 genoemd. (Gisteren per abuis 42 genoemd)
5 Op de Plejaden gericht. M 45. De helft van deze sterrengoep was in ��n maal door de telescoop te zien. Ook de grijs / blauwe gaswolken rondom enige sterren, waren waarneembaar.
Uitgelegd, hoe dit ontstaan is. En de witte kleur van de sterren laat zien, dat het hete sterren zijn.
6 Op de Double Cluster gericht nabij Cassiopeia. De hoeveelheid sterren was fabuleus bij dit zicht. Beide groepen waren gelijktijdig in de kijker te zien.
7 Naar Messier 82 en 83 in Grote Beer gekeken. De sigaar was duidelijk herkenbaar en de andere ook. Staan op 12000000 lichtjaar.
8 Naar de dubbelster Castor gekeken. Was duidelijk te zien, dat het een dubbelster is. Deze ster staat op 51 lichtjaar.
21.45 Nu hebben we een indruk van al dit moois aan de sterrenhemel. De hemel betrok en ik heb Edwin nog foto’s, genomen in Ulrum door G.Kwast, op de computer laten zien.
Rond tien uur gestopt en daarna het dak dicht getrokken, opgeruimd en verhaal uitgewerkt.