Sterrenkijkweekend 285 bezoekers

Ulrum trekt 285 enthousiaste sterrenkijkers.

Op vrijdag-, zaterdag- en zondag avond heeft Sterrenwacht Ulrum in totaal 285 enthousiaste mensen op bezoek gehad. In de tuin stonden twee extra telescopen om de mensen meer mogelijkheden te bieden om naar diverse objecten in de ruimte te kijken.

De telescopen hebben ieder verschillende kenmerken. De ene was met lenzen en de andere twee met spiegels.

Op alle drie dagen was de sterrenhemel prachtig. Ook met het blote oog was het een lust om naar te kijken. Zaterdagavond was de sterrenhemel exelent. Was ook te horen aan de reacties van de gasten.

De volgende objecten waren te zien:

De wassende maan, Jupiter met zijn vier grote manen en wolken banden, de Orionnevel, het Zevengesternte (Pleiaden), de dubbelster Mizar in sterrenbeeld Grote Beer, twee sterrenstelsels Messier 81 en 82, sterrenstelsel Messier 106 en de Makarian Chain ( verzameling sterrenstelsels op een rijtje) en de Double Cluster nabij sterrenbeeld Cassiopeia.

In de Orionnevel was het Trapesium te zien en daaromheen was een gaswolk duidelijk waarneembaar. De Orionnevel staat op 1344 lichtjaar afstand en is de kraamkamer van jonge sterren.

De sterrenstelsels staan op 12, 23 en 50 miljoen lichtjaar afstand.

Deze avonden was er alleen met het oog waar te nemen. Op sommige dagen wordt hier ook wel gefotografeerd met deze telescoop. Dan kan men veel meer details van verre objecten zien. Soms ziet men dan ook wel kleur in de foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *